Kabar-info

7. února 2007 v 18:31 | Aja a Paja |  OSTATNÍ ZVÍŘATA-INFO

Kabar

Kabar je sudokopytník, z čeledi jelenovitých, a patří do vlastní podčeledi kabarovitých. Vyskytuje se v 13 zemích Asie a na Dálném Východě. Kabar sibiřský, neboli pižmový žije v Číně, Mongolsku, v sev. a jižní Koreji, v Rusku, v Kazachstánu a v Kirgizii. Kabar Berezovského žije v Číně a ve Vietnamu, kabar lesní v Himalájích, v Afghánistánu, v Číně a v Pákistánu a kabar čínský v Bhutánu, v Číně, v Indii a v Nepálu.Jeho délka těla je 86 až 100 cm, délka ocasu 4 až 6 cm. Váží mezi 13 - 18 kg. Hlavním znakem jsou zahnuté horní tesáky, které u samců mohou být až 10 cm dlouhé a přesahují horní patro. Samice je mají menší. Tesáky neustále rostou, ale při pohybu se často lámou. Kabar nemá parohy. Zadní končetiny jsou skoro o třetinu delší než přední, a když je vyplašen, dovede skákat až 6 metrů. Srst je zabarvena do hněda, uši jsou velké a zakulacené, pokryté žlutými chlupy.Kabar je známý svým silně páchnoucím výměškem - pižmem, který vylučují samci v době říje. Kvůli pižmu je již po staletí loven a dnes ohrožen. Pižmo neboli mošus se používá v tradiční asijské medicíně, v homeopatii a na výrobu kosmetiky (parfémy, šampony). Cena 1 kg pižma stojí zhruba 100 tisíc DM, to jest 5 krát více než cena zlata. Proto se také kabar pěstuje na farmách (hlavně v Číně)Z pižmové žlázy jednoho samce lze získat 25 gramů pižma.Odhaduje se, že žije 400 tisíc až 800 tisíc kusů, ale každým rokem populace ubývá, hlavně v Rusku (pytláci). Největší počet žije v Číně (200 až 300 tisíc), v Rusku a v Mongolsku. Kabar žije v zalesněných a hornatých oblastech, je aktivní po soumraku a v noci. Svým pohybem připomíná spíše klokana než jelena. Přes den je skrytý v křoví. Je velmi plachý samotář. Jeho nepřítelem je liška, vlk a rys. Na 1 čtver. km připadá 3 - 4 ks. Živí se travinami, kapradím, mechem. K říji dochází v listopadu a v prosinci, samec přijímá jen málo potravy a prochodí velké vzdálenosti. V květnu a červnu se rodí jedno, někdy 2 mláďata, která jsou schovány matkou po dobu 2 měsíců. Dožívá se 12 až 20 let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kristýna kristýna | 10. října 2008 v 14:04 | Reagovat

Moc pěkný. Ráda se zajímám o zvířata a hledám o nich informace ,proto se mi tento blog velmi líbí.

2 ♥KaČí♥ ♥KaČí♥ | Web | 12. října 2008 v 18:03 | Reagovat

Máš úplně asi ten nej blog o zvířatech .. blahopřeju ! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama