Plši-info

16. února 2007 v 22:01 | Aja a Paja |  HLODAVCI-Info
Plši
Plch velký
Tento největší z plchů obývá staré parky, ovocné osady a světlejší listnaté lesy ve střední a jižní Evropě, kolem Kavkazu, v západním Turkestánu a v Persii. Živí se plody, výhonky stromů a oříšky. Den přespává v dutinách stromů, ale ke dlouhému zimnímu spánku vyhledává úkryt pod zemí nebo ve zdivu, aby nepromrzl.
Plšík lískový
Nejúhlednější z plchů je plšík lískový. Tento noční skřítek s velkýma jiskrnýma očkama měří kolem 8 cm. Jemný, hustý kožíšek má žemlově žlutý. Žije ve střední a jižní Evropě, ve středním Rusku a v Malé Asii. Vyskytují se i v Anglii a v jižním Švédsku. V nížinách i v horských lesích požírá lesní plody a pupeny stromů. Oblíbenou potravou jsou mu lískové oříšky. Den přespává v pěkném hnízdečku, které si staví ve větvích nebo na zemi. K zimnímu spánku se ukládá pod listí, pod kořeny nebo pod hranice dříví. Ze suchých travin a listí si postaví kulovití hnízdečko, stočí se v něm do klubíčka a ucpe vchod. Tato poloha a obal mu pomáhá udržet přiměřenou teplotu a vlhkost po dobu několikaměsíčního spánku.
Plch lesní
Žije v horských lesích jihovýchodní Evropy. Vyskytuje se také v Alpách, v Karpatech, v jihovýchodním Bavorsku a v jižním Slezsku. Je znám i z Balkánu a z Přední i Střední Asie. Od nosu přes oko až k uchu má typický černý kruh. Měří celý 8-10 cm, huňatý ocásek navíc 8-9 cm.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama